Ervaren jullie problemen in je relatie en lukt het niet goed om daar zelf uit te komen? Maken jullie keer op keer ruzie over hetzelfde? Voel je je onbegrepen door je partner? Het kunnen allemaal redenen zijn om in relatietherapie te gaan. Maar allereerst wil ik je een compliment maken dat je zoekt naar een oplossing!

 

Vroeger werd partnerrelatietherapie nog wel eens gezien als een laatste strohalm. Iets wat je voor de vorm nog doet, terwijl je eigenlijk al van plan bent om uit elkaar te gaan. Zodat je kunt zeggen dat je echt alles geprobeerd hebt…. En dat is nu nét de situatie waarin relatietherapie niet werkt.

Gelukkig zien steeds meer mensen het nut in van relatietherapie als een manier om je relatie gezond te houden, een soort van onderhoud. Zoals je met je auto naar de garage gaat als hij even niet meer soepel loopt, zo ga je met je partner in therapie.

Waarschijnlijk weet je ook wel dat de een “perfecte” relatie niet bestaat. Maar je mag wel van je relatie verwachten dat je je geborgen voelt, gelukkig met elkaar, gewaardeerd en veilig. Soms ontstaan er echter negatieve of destructieve patronen in je relatie. Hoe langer zo’n patroon blijft bestaan, hoe erger het vaak wordt en hoe moeilijker het wordt om uit dat patroon te geraken. Als relatietherapeut kan ik jullie helpen om deze patronen te herkennen, waardoor je er meer zicht op krijgt. Herken je eenmaal het patroon, dan kun je leren om ermee te stoppen. Daarnaast werken we aan het herkennen van je eigen emoties en openstaan voor de emoties van de ander. Dat zorgt ervoor dat jullie je weer veilig gaan voelen bij elkaar. Tijdens de therapie maak ik onder andere gebruik van de principes uit Emotionally Focused Therapy (EFT) van Sue Johnson.

 

Partnerrelatietherapie vindt plaats in de praktijkruimte. De sessies duren zo’n 5 kwartier en meestal spreken we eenmaal per 2 weken af.