De eerste sessies van de therapie staan in het teken van kennismaking. Voor mij is het belangrijk dat ik jullie leer kennen en aandacht heb voor wat er speelt. Vaak maak ik met jullie een genogram, zodat ik weet wie er belangrijk zijn voor jullie. Tijdens de vervolggesprekken zijn veel voorkomende onderwerpen: wat gebeurt er tussen jullie, hoe begrijpen jullie elkaar, wat is belangrijk voor jullie, hoe gaan jullie met problemen om, hoe stellen jullie grenzen, wat verwachten jullie van elkaar, wanneer zijn jullie op je best.

Naast gesprekken over de voor jullie belangrijke onderwerpen, maak ik soms gebruik van ervaringsgerichte oefeningen, zoals een spel of een opdracht. Als het bij jullie en de situatie past, maak ik graag gebruik van creatieve technieken, omdat beelden vaak meer zeggen dan een heleboel woorden. Ook voor kinderen is het vaak gemakkelijker om hun gevoel weer te geven in een beeld.

Aan het einde van elk gesprek krijgen jullie van mij een korte vragenlijst (4 vragen) waarop jullie kunnen weergeven of het gesprek jullie voldoende geholpen heeft. Die vragenlijsten helpen mij om goed bij jullie aan te sluiten en te kijken of we nog op de goede weg zijn (ze worden verder nergens anders voor gebruikt).

 

Werkt het echt?
Jazeker! Relatietherapie en gezinstherapie zijn erg effectief, mits iedereen eerlijk en van goede wil is en zich openstelt voor verandering. Het is moeilijk om iemand te helpen die niet eerlijk is of niet mee wil doen. Systeemtherapie is een wetenschappelijk bewezen effectieve methode in zowel het behandelen van kind gerelateerde problemen als problemen die voorkomen bij volwassenen. Systeemtherapie kan overigens ook heel goed naast een andere (individuele) therapie plaatsvinden.

 

“Tijdens de gezinstherapie leer je vaardigheden om de band met je gezinsleden te verdiepen en om stressvolle gebeurtenissen het hoofd te bieden. Zelfs nadat je gestopt bent met de therapie”