De volgende tips kunnen jou en je kind(eren) helpen in de voorbereiding op de gezinstherapie:

  • Leg aan je kind uit waarom jullie gezin in therapie gaat. Het kan helpen om een concreet voorbeeld te noemen waarmee jullie het als gezin moeilijk hadden. Daarna kun je iets zeggen als “zou het niet fijn zijn als we wat hulp zouden krijgen om daar beter mee om te kunnen gaan?”
  • Leg uit wat een therapeut is en doet. Bijvoorbeeld door te vertellen dat de therapeut met iedereen in het gezin gaat praten en gaat kijken hoe ze jullie het beste kan helpen om fijner met elkaar om te gaan. Zeg niet dat de therapeut een soort dokter is; veel kinderen zijn een beetje bang voor de dokter of denken dat ze dan een spuitje krijgen.
  • Leg uit dat gezinstherapie voor het hele gezin is. Dat de therapeut jullie allemaal gaat helpen om beter om te gaan met waarvoor jullie in therapie gaan. Sommige kinderen denken namelijk dat het allemaal hun schuld is….
  • Zelf lezen. De bladzijdes voor kinderen en voor jongeren op de site zijn speciaal voor hen, zodat ze zelf kunnen lezen wat therapie inhoudt.

 

Als systeemtherapie eenmaal bezig is, dan is het volgende belangrijk:

  • Wees elkaar tot steun. Sessies kunnen soms grote impact hebben. Het kan zijn dat angsten of andere emoties even de overhand krijgen. Dat is normaal. Zorg dat je er bent voor elkaar. Luister. Toon begrip. Wees zacht. En lief.
  • Oefen wat je hebt geleerd. Zorg dat je de dingen die je hebt geleerd ook toepast thuis. Je mag het benoemen als je dat doet, daarmee nodig je de anderen uit hetzelfde te doen. Soms kan het helpend zijn om familievergaderingen te houden, waarin je dingen kunt bespreken tussen de therapiesessies door en om de communicatie verder te verbeteren. Sluit af met een leuke gezinsactiviteit!
  • Zodra je thuis kunt toepassen wat je hebt geleerd, ben je aan het bouwen aan een harmonieuze toekomst voor je gezin!