Wat is een goede therapeut? Uiteindelijk is een goede therapeut iemand die je op een professionele manier verder helpt met de zaken waar je mee worstelt en dan ook nog het liefst op een manier die bij jou past.

Dat klinkt natuurlijk heel mooi, maar vaak weet je pas aan het einde (of als je geluk hebt ergens halverwege) van je therapie, of het echt helpend is geweest….

Gelukkig zijn er ook een aantal zaken waar je van te voren op kunt letten.

 

Opleiding: de therapeut heeft een therapeutische opleiding op HBO of Universitair niveau. Voorbeelden van HBO-opleidingen zijn: dramatherapie, speltherapie en psychomotorische therapie. Universitaire opleidingen zijn: Psychologie, Geestelijke Gezondheidskunde en Pedagogische Wetenschappen.

Specialisatie: naast de basisopleiding tot therapeut, hebben een aantal therapeuten nog een specialistische meerjarige postdoctorale opleiding gevolgd, zoals Psychotherapie, Cognitieve Gedragstherapie of Systeemtherapie. Let op: een opleiding is wat anders dan een cursus.

Welke klacht: voorgenoemde opleidingen bieden niet alleen een zekere kwaliteitsgarantie, maar het kan ook richtinggevend zijn voor je keuze. Zoals je met hartproblemen naar een cardioloog gaat en niet naar een orthopeed (al is die nog zo goed in zijn vak), zoek je een therapeut die gespecialiseerd is in het behandelen van jouw klacht (waarbij ik je alvast een beetje wil waarschuwen voor het grote aantal therapeuten dat relatietherapie of gezinstherapie aanbiedt, zonder dat ze de opleiding (= systeemtherapie) daarvoor gevolgd hebben).

Beroepsvereniging: kijk of de therapeut lid is van een beroepsvereniging. Beroepsverenigingen selecteren streng op zaken als opleiding, supervisie en nascholing. Bovendien hebben ze een onafhankelijke klachtenprocedure, ook niet onbelangrijk!

De klik! Het is wetenschappelijk bewezen dat de relatie tussen de cliënt en de therapeut, de belangrijkste voorspeller is voor de uitkomst van de therapie. Vraag dus altijd om een (vrijblijvend) kennismakingsgesprek en ga daarin voor jezelf na of je met deze therapeut een klik hebt. Ben je al bezig met je therapie en loopt het niet? Probeer het bespreekbaar te maken met je therapeut. Als er na 5 sessies nog geen klik is, is het misschien beter om een andere therapeut te zoeken. Dat is echt geen schande!