Iedereen heeft in zijn leven te maken met spanningen en problemen. Tot op zekere hoogte is dat normaal en hoort het bij het leven. Echter, als die problemen ernstig zijn of lang duren, dan kunnen ze de draagkracht te boven gaan. Als een van je gezinsleden het moeilijk heeft, dan is dat van invloed op de rest van je gezin. Hierdoor raak je als gezin uit balans en dat gebeurd soms op een manier die je helemaal niet wil. Gezinstherapie helpt jullie om die balans te herstellen.

 

Hoe werkt het?

Gezinstherapie vindt plaats in de praktijkruimte. Tijdens de sessies, waarin meestal het hele gezin aanwezig is, kijk ik met jullie naar de moeilijkheden die jullie ervaren. Maar ik kijk ook naar de goede dingen die er gebeuren in jullie gezin: naar jullie kracht en hetgeen jullie verbindt. Ik weet dat als jullie weer in je kracht komen te staan, er automatisch een betere balans ontstaat en je je moeilijkheden beter de baas kunt.

Gezinstherapie is een effectieve en wetenschappelijk bewezen vorm van therapie. Het is effectief bij problemen in de relationele sfeer (communicatieproblemen, conflicten, opvoedingsproblemen, ernstige meningsverschillen, enz.), bij individuele problemen (ADHD, gedragsproblemen, depressieve klachten, lichamelijke klachten, angsten, enz.) en bij levensfaseproblemen (problemen die te maken hebben met een bepaalde levensfase, zoals bijvoorbeeld ernstige conflicten in de adolescentie, het “lege nest syndroom”).

Gezinstherapie helpt jullie om elkaar beter te begrijpen, de onderlinge communicatie te verbeteren en samen te zoeken naar oplossingen.

Op de bladzijde hoe werkt systeemtherapie kun je meer lezen over het verloop van de therapie.