Niemand vindt het fijn om ruzie te maken. En hoewel soms gezegd wordt dat een ruzie gezond kan zijn, omdat je daarmee je hart eens goed kunt luchten, zorgen veel ruzies voor pijn, onbegrip en het onnodig kwetsen van elkaar.

Of je nu ruzie hebt met je partner, steeds conflicten hebt met een van je kinderen, of een puber die de sfeer steeds “op scherp” zet, ruzies komen vaak voort uit je niet begrepen voelen of je niet gehoord voelen. Je vraagt iets van de ander, maar de ander reageert niet op de manier die voor jou prettig is.

Vaak hoor ik: “onze ruzies gaan steeds over hetzelfde”, of: “iedere keer als ik….., dan reageert de ander met….”. Er is dan een patroon ontstaan van conflicten die zich iedere keer op een zelfde manier afspelen en die niet constructief zijn om het probleem op te lossen.

 

Heeft jullie relatie te lijden onder dit soort ruzies? Partnerrelatietherapie kan jullie helpen om inzicht te krijgen in het patroon van ruzies. Als jullie die patronen leren herkennen, dan wordt het gemakkelijker om ze te doorbreken. En dan is het echt mogelijk om veel minder ruzie te hebben!

 

Spelen de ruzies zich niet (alleen) af tussen jou en je partner, maar ook tussen jullie en de kinderen of de kinderen onderling? Ook dan is het mogelijk om inzicht te krijgen in die patronen en om ze te doorbreken. Gezinstherapie is daarvoor een prima manier.