ALLEEN VOOR JONGEREN!

Hey, hallo!

Ik ben Esther en ik ben systeemtherapeut. Geloof me, ik vind dat zelf ook een ingewikkeld woord. Veel mensen denken dat het iets met computers te maken heeft, maar dat is niet zo. Ze hebben het zo genoemd omdat iedereen verschillende ‘systemen’ om zich heen heeft: je gezin, je vrienden, je klas, enzovoort. In zo’n systeem zitten altijd andere mensen en die mensen zijn van invloed op hoe jij je voelt en hoe het met je gaat. Bijvoorbeeld: als je ouders vaak ruzie hebben, dan is dat voor jou niet fijn. Misschien heb je er wel zoveel last van dat je je niet meer goed kan concentreren en het slechter gaat op school. Het kan ook zijn dat jij je om wat voor reden dan ook niet fijn voelt. En dan gaan je ouders zich zorgen maken. Misschien gaat het daardoor weer beter met je, of juist niet. Of misschien zou je willen dat ze het op een andere manier zouden aanpakken. Het is niet altijd makkelijk om dat met elkaar te bespreken. Zeker niet als je denkt dat de ander je niet gaat begrijpen.

Als jullie bij mij “in therapie” zijn, dan heb ik soms aparte gesprekken met jou of je ouders (en je broers of zussen als je die hebt), maar meestal met jullie hele gezin tegelijkertijd. Dat doe ik, zodat iedereen een eerlijke kans krijgt om te vertellen wat er aan de hand is. Ik vind het belangrijk dat niet één iemand de schuld krijgt van de problemen die er zijn. Dus ook al is er iets met iemand aan de hand, dan nog kijk ik steeds naar hoe jullie daar als gezin mee om gaan. Ik ga jullie helpen om elkaar beter te begrijpen en op een fijne manier met elkaar te praten. Zodat het in jullie huis (weer) een echt fijn thuis wordt.

Ik snap dat het spannend of gek kan zijn om in therapie te gaan. Maar de meeste mensen zijn achteraf blij dat ze het gedaan hebben!

Esther Damsma Systeemtherapie info voor jongeren en hun gezin